Gratis spellentips voor leren klokkijken
Juf Sanne | Sanne Ramakers | 13 maart 2018Leren klokkijken, het blijft een lastige opgave voor kinderen. Het is echter een kwestie van oefenen en om dat zo leuk mogelijk te maken, hebben meester Sander en juf Sanne diverse speltips bedacht met activiteiten waar je direct mee aan de slag kunt. Ook geven ze tips welke voor leuke oefenmaterialen. Zo wordt leren klokkijken een feestje.
Bekijk de video van meester Sander en juf Sanne met hun advies over leren klokkijken.
Allereerst is het belangrijk dat een kind leert hoe een klok precies werkt. Dat kan met een speel- en leerklok maar het is ook leuk en zinvol om samen een klok van papier te maken. Je kunt daarvoor de volgende doebladen gebruiken. Deze kun je steeds gratis downloaden door op de afbeelding te klikken.
Klik op de afbeelding om de doebladen te downloaden.
Aan de hand van de speelklok kun je je kind de volgende zaken uitleggen:
- de duur van een minuut
- de duur van een uur
- de werking van de grote wijzer
- de werking van de kleine wijzer
Activiteiten met de speelklok
Er zijn verschillende spelsuggesties met de speelklok mogelijk.- Noem een tijd en vraag je kind deze tijd op de speelklok aan te geven. Begin eerst met hele uren, voeg later halve uren en kwartieren en nog later minuten.
- Noem een situatie en vraag dan hoe laat het zou zijn. Bijvoorbeeld: hoe laat is het als je wakker wordt? Hoe laat is het als je naar school gaat? Hoe laat is als we gaan avondeten?
- Noem een tijd en vraag je kind deze tijd met zijn armen of lijf aan te geven.
- Maak een reuzeklok in de kamer. Leg cijferkaarten van 1 t/m 12 in een cirkel neer en neem twee pollepels of paraplu's van verschillende lengtes. Neem de speelklok erbij en geef een tijd aan. Vraag je kind dezelfde tijd op de reuzeklok aan te geven.
- Heb je gebruik gemaakt van het doeblad? Vraag je kind dan de wijzers bij een dier te zetten en dan de tijd af te lezen.
Liever een iets steviger speelklok? Deze stevige oefenklok, een populair hulpmiddel scholen, koop je in onze webshop.
Uren, kwartieren en minuten
Hoe laat is het? is een simpel en snel spel waarbij de hele en halve uren en kwartieren worden geoefend. Je hebt alleen een dobbelsteen en een aantal fiches nodig, voor elke speler een andere kleur. De speler gooit om beurten met de dobbelsteen, kijkt in de rij die overeenkomt met de dobbelsteen en benoemt de meest linkse klok van de rij. De andere spelers controleren of de tijd goed is benoemd. Als dat zo is, mag de speler een fiche op deze klok leggen. Nu is de volgende speler aan de beurt. Hij gooit weer met de dobbelsteen en benoemt de tijd in deze rij. De speler die een rij sluit krijgt een punt. Als alle rijen vol zijn, wordt er bekeken welke speler de meeste rijen heeft gesloten. Hij is de winnaar van het spel.Om nog meer te oefenen met uren, halve uren en kwartieren bieden we een Vier op een rij-spel aan in meerdere versies. Je kunt dit op verschillende manieren gebruiken:
- Druk het doeblad met de klokken twee keer af en knip van één blad alle klokken los. Leg de losse kaartjes op een stapel en draai deze om beurten om. Benoem de tijd en zoek dezelfde klok. Leg steeds een fiche van een andere kleur op de klok die je benoemt hebt, De speler die het eerste vier fiches op een rij heeft liggen, is de winnaar van het spel.
- Druk het doeblad met de klokken af en het bijbehorende blad met vakjes. Hierop staan de tijden zowel digitaal als in woorden aangegeven. Knip de vakjes los en leg ze op een stapel. Lees de tijd af en leg een fiche op de klok op het andere blad die dezelfde tijd aangeeft. De speler die het eerste vier fiches op een rij heeft liggen, is de winnaar van het spel.
- Knip de klokken uit en neem twee verschillende kleuren potloden. Gebruik de klokken als fiches. Leg ze op een stapel, draai ze om beurten om en bekijk de klok. Geef de klok jouw kleur en leg deze op het juiste vakje. De speler die het eerste vier fiches op een rij heeft liggen, is de winnaar van het spel.
Download hier het doeblad Vier op een rij met hele en halve uren.
Download hier het doeblad Vier op een rij met kwartieren.
Download hier het doeblad Vier op een rij met minuten.
Van analoog naar digitaal
Op school krijgt je kind eerst de analoge klok aangeboden. Zeer waarschijnlijk is jouw kind een digitale klok gewend want op digitale apparaten of displays worden nu eenmaal digitale klokken getoond. De oefenklok van Heutink is een handig hulpmiddel om de vertaling van digitaal naar analoog of analoog naar digitaal te maken. De klok geeft op twee manieren de uren aan. Ook is het heel duidelijk welke wijzer daarvoor gebruikt moet worden. De minuten worden goed afleebaar weergegeven. Deze klok zal zeker helpen bij het oefenen en benoemen van zowel de digitale als de analoge tijd én bij de volgende spelactiviteiten.Rock around the clock is een simpel bordspel voor meerdere spelers waarbij de digitale tijd vertaald moet worden naar de analoge klok. Je kind mag de digitale tijd benoemen, maar vraag hem ook de analoge tijd aan te geven. Dus 13:25 is vijf voor half twee. Alle spelers beginnen bij start en rollen om beurten met de dobbelsteen. Je kunt hiervoor een 1-2-3 dobbelsteen gebruiken of een gewone dobbelsteen met stippen van 1 t/m 6. Als een speler een klok benoemt heeft, legt hij een fiche in het midden op de klok. Zo gaat het spel verder totdat iedereen rond is geweest. Dan wordt er bekeken welke speler de meeste fiches heeft neergelegd. Hij is de winnaar van het spel.
Met het doeblad Klokkenmemo is veel mogelijk omdat er nog geen tijden staan ingevuld. De bedoeling is dat je met je kind dezelfde analoge en digitale tijd invult in een klok en leeg vak. Kies zelf of dit minuten, kwartieren, halve uren of uren moeten worden. Knip alle klokken uit en leg ze met de afbeelding omlaag op tafel. Spelers draaien om beurten kaarten om en zoeken twee dezelfde kaartjes van zowel een analoge als digitale klok. De speler met de meeste paren is de winnaar van het spel. Tip! Je kunt het doeblad meerdere keren afdrukken om meer kaartjes toe te voegen aan het spel.
Het spel Stop de tijd! speel je met dobbelstenen uit de Rekenen met dobbelstenen koffer van Heutink. Gooi met de twaalfvlakdobbelsteen en schrijf het cijfer in de eerste kolom. Gooi nu met de tien stippendobbelstenen en de stippen bij elkaar op. Schrijf de minuten in de tweede kolom. Schrijf in de derde kolom de volledige tijd op en teken de analoge tijd in de klok.
Vooruit! Nog eentje dan. Met dit lege oefenwerkblad zijn ook weer veel spelactiviteiten mogelijk. We geven je graag een aantal suggesties:
- Om je kind tijdsbesef te leren kun je een dagschema maken voor je kind. Gebruik de klokken om aan te geven wat je kind doet op welke tijd.
- Speel memory. Schrijf in de klokken met dezelfde gekleurde randen steeds dezelfde tijd. Knip de klokken uit en plak ze op een gekleurd papier zodat de klokken niet doorschijnen. De speler die de meeste paren vindt, is de winnaar.
- Neem een starttijd, bijvoorbeeld twaalf uur. Rol vervolgens met een dobbelsteen uit de Rekenen met dobbelstenen koffer van Heutink en rol hiermee. Laat je kind uitrekenen en opschrijven hoeveel minuten erbij zijn gekomen, en hoe laat het nu is.
- Schrijf zelf digitale tijden onder de analoge klok en laat je kind de klok invullen. Je kunt dit natuurlijk ook omdraaien. Teken zelf een tijd in de klok en laat je kind de digitale tijd eronder aangeven.
- Schrijf diverse tijden in de klokken en knip de kaartjes uit. Leg ze met de afbeelding naar beneden op tafel. Laat je kind twee klokken pakken en de tijden aflezen. Vraag je kind uit te rekenen hoeveel tijd er tussen de twee klokken zit.
Nog meer tips
In de video van meester Sander en juf Sanne worden de volgende materialen besproken:De Klokkenkampioen voor groep 3 en 4 en de Superklokkenkampioen voor groep 5 zijn werkboekjes met veel verschillende soorten oefeningen rondom klokkijken. Praktisch, betaalbaar en prettig voor kinderen die graag in een boekje werken.
Rekenpiramide: klokkijken
De kinderen maken een piramide door de juiste analoge tijd aan een driehoek met de digitale tijd te leggen. Ze worden daarbij geholpen door de gekleurde randen. Een leuk en zeer betaalbaar spel om te oefenen met klokkijken.
Klokdomino
Een dominospel blijft leuk, en vooral in deze klokkijk variant. De kinderen oefenen de digitale en analoge klokken en leggen de kaarten steeds aan.
Mini Loco Ik leer klokkijken groep 3
Hoe laat is het? Oefen klokkijken met dit boekje, dan heb je het snel door! De tijd met wijzers en in woorden, goed nadenken dus! Je leert ook een beetje rekenen, want dat hoort erbij! Oefen thuis wat je op school leert. Is jouw kind fan van Mini Loco? Dan is dit boekje echt een uitkomst.
Wil je meer materialen voor klokkijken bekijken? Klik dan hier.
Wil je meer lezen over klokkijken? Lees dan de volgende artikelen:
Klokkijken: Hoe leert je kind dat?
10 Tips om je kind te leren klokkijken
1 reactie
ReageerIk vind meander moeilijk daardoor wil ik leren
Reageer op Souad