Wat kinderen leren van fantasiespel
Jacqueline Wouda | 5 oktober 2018'Ik ben politie en jij bent de boef.' Politie-en-boefje. Schooltje spelen. Of het bouwen van eindeloze zelfbedachte werelden met Lego of blokken. Kinderen kunnen zich tijdens hun spel heerlijk verliezen in hun fantasie. Als volwassen vinden we dat vaak ontroerend of grappig. Maar wist je dat fantasiespel superbelangrijk is voor de ontwikkeling van je kind?
Bij 'fantasiespel' of 'doen-alsof'-spel speelt een kind verhalen na vanuit verschillende perspectieven, met een zelfbedachte plot en allerlei emoties. Van dit soort spel leert je kind heel veel op sociaal en cognitief gebied. Voor kinderen tot een jaar of zeven is het zelf essentieel dat ze zich kunnen verliezen in hun fantasie, zo stellen ontwikkelingspsyschologen. Fantasiespel maakt je kind socialer, creatiever en gelukkiger!
Terwijl je kind een piraat is, restaurantje speelt, de pop in bad doet of met vriendjes een zelfbedacht avontuur beleeft, leert je kind problemen oplossen, samenwerken en flexibel denken. Wat dat heb je allemaal nodig om een kartonnen doos om te toveren in een ruimteschip dat tegen een planeet botst!
Verkleedkleding voor het fantasiespel
Wat kinderen leren van fantasiespel
Fantasiespel leert je kind over zichzelf en de wereld
Door situaties na te spelen en erover te fantaseren, leert je kind wat hij wel leuk en niet leuk vindt en waarin hij wel of niet goed is. Fantasiespel geeft je kind de mogelijkheid om te experimenteren met wat ze heeft meegemaakt en biedt een veilige setting om een mening te geven of gevoelens te uiten.
Door fantasiespel verwerkt je kind nieuwe ervaringen, of dingen die verwarrend of spannend zijn
Heeft je zoon net inentingen gehad? Grote kans dat zijn knuffel ook een prikje nodig blijkt te hebben. Fantasiespel is een manier om indrukken te verwerken. Door deze na te spelen, krijgt een kind meer grip op wat er gebeurd is en kan het leren omgaan met de gevoelens die daarbij vrijkomen. En jonge kinderen, die heel veel dingen voor het eerst doen, hebben een boel indrukken te verwerken!
Kinderen ontwikkelen complexe sociale en communicatieve vaardigheden en leren hogere denkvaardigheden
Bij fantasiespel komt heel wat kijken, vooral als er meerdere kinderen samenspelen. In het samen 'doen-alsof' moet je kind onderhandelen, rekening houden met de anderen, uitleggen wat hij zelf graag wil, compromissen bedenken, een plan bedenken en daarna uitleggen en uitvoeren, rollen verdelen of een rol toegewezen krijgen en vervolgens zonder ruzie te krijgen leuk samen spelen. Ga d'r maar aan staan!
Fantasiespel is ontzettend goed voor het ontwikkelen van sociaal inzicht en empathie
Hoe we met anderen omgaan is de sleutel tot succes en geluk in het verdere leven. Het vermogen om emoties te herkennen en reguleren, om te onderhandelen, te wachten op je beurt - het zijn allemaal vaardigheden die je kind leert door fantasiespel. Tijdens het spelen oefent je kind met gevoelens en reacties die ook in het echte leven voorkomen.
Fantasiespel stimuleert creatief denken, ontdekken en ontwerpen
Geen kinderen een grote lege doos om mee te spelen en ze zijn uren zoet. Een doos is een vliegtuig, een huis, een winkel en nog duizend dingen meer. Moeten er ramen en deuren in komen? En waar dan? En hoe maak ik eigenlijk een dak? Kinderen moeten allerlei oplossingen verzinnen om hun uiting te geven aan hun fantasie. En bij de uitvoering daarvan oefenen ze ook nog eens hun motorische vaardigheden en leren ze over materialen.
Fantasiespel brengt heel veel vaardigheden samen.
Als je dochter winkeltje speelt, moet ze weten hoe de producten die ze verkoopt heten, gaat het over geld krijgen en terugbetalen en oefent ze hoe ze klanten begroeten en gedag zegt. En misschien maakt ze wel mooi bord met de dagaanbiedingen. Of roept ze om via de intercom dat haar broertje hoognodig de vakken moet bijvullen.
Kinderen leren en ontwikkelen zich op heel veel gebieden. Ze leren over de wereld om hen heen. Over hoe je omgaat met andere mensen. Ze zijn bezig met rekenen. Leren leren nieuwe woorden. In spel waarin kinderen doen-alsof en situaties naspelen, komen al deze vaardigheden samen: een unieke situatie!
0 reacties
Reageer