Waarom scholen steeds vaker kiezen voor digitale leermiddelen
Esther Ogink | 7 juni 2022Digitalisering in het onderwijs heeft een grote vlucht genomen. Het oude krijtbord is allang vervangen door een digibord en ook zien we dat leerlingenmaterialen steeds vaker digitaal verschijnen. Daar waar de software eerst werd ingezet als extra oefenmateriaal, worden lessen nu compleet digitaal verwerkt op een laptop, Chromebook, Ipad of een andere device.
Tot 2010 was het uitgangspunt van de educatieve uitgevers altijd: verschijning op papier. Dat wil zeggen een leerlingenboek, bijpassend werkboek en een papieren handleiding voor de leerkracht. Tegenwoordig zien we bijna geen leerlingenboeken meer. Kinderen verwerken de lessen nog wel in werkboeken of volledig digitaal.Een groot voordeel hiervan is dat scholen bij het invoeren van een nieuwe methode geen grote aanschafkosten hebben. Voor uitgevers is het lesmateriaal eenvoudig aan te passen. Een drukfout in een boek is niet te vervangen, maar digitaal kan een les dagelijks door uitgevers worden aangepast en na de update zichtbaar zijn. Dat geldt ook voor actualiteiten als de troonwissel van prinses Beatrix naar koning Willem-Alexander of de oorlog in Oekraïne.
Elaboratieve feedback helpt kinderen op weg
Voor de leerkracht scheelt het heel wat nakijktijd als de leerlingen digitaal werken, maar ook voor leerlingen zijn er veel voordelen. Ze vinden het vaak leuk om te werken met een device en er is visuele ondersteuning in beeld en geluid. Bovendien maken veel veel uitgevers binnen hun software gebruik van elaboratieve feedback: leerlingen kunnen bij het maken van de opdrachten gebruik maken van een tip in de vorm van een hulpkaartje, oplossingsstrategie of uitgewerkt voorbeeld.Maken ze een fout, dan komt er geen rood kruis, maar wordt er specifiek een toelichting gegeven op de opdracht die zij hebben gemaakt. Deze sluit aan bij de strategie die tijdens de instructie van de leerkracht al aan bod is geweest. Dit geeft kinderen houvast bij het opnieuw maken van de opdracht en zo worden ze geholpen om de oplossing met succes in te vinden. Zo groeien kinderen verder in het leerproces en in hun motivatie.
Alles-in-1-pakketten
Was leerlingsoftware vroeger iets voor 'erbij', tegenwoordig kiezen de uitgevers er steeds vaker voor om leerpakketten per leerling aan te bieden. Dat is een pakket waarin de leerwerkboeken en de software voor één prijs per kind worden aangeboden. De software is toegankelijk via een speciaal plafform voor scholen.Dit is ideaal voor school, maar minder handig voor Heutink voor thuis. Voor ouders is het vaak niet mogelijk om een los werkboek of compleet leerpakket voor thuis aan te schaffen. Gelukkig heeft Heutink voor thuis vele andere materialen waarmee geoefend kan worden. Ze sluiten precies aan bij wat je kind op school leert en bij hoe je kind op school leert en vormen een mooie aanvulling om thuis te oefenen.
0 reacties
Reageer