Voorbereidend lezen in groep 1 en 2
Jacqueline Wouda | 17 augustus 2017Kleuters in groep 1 en groep 2 zijn volop bezig met 'voorbereidend lezen' en 'ontluikende geletterdheid'. Ze maken spelenderwijs kennis met geschreven taal en letters. Zo wordt de basis gelegd voor het leren lezen in groep 3. Maar wat doen ze nu eigenlijk bij 'voorbereidend lezen'?
Voorlezen, rollenspellen, liedjes zingen, poppenkast, gedichtjes opzeggen, prentenboeken bekijken: kleuters vinden het heerlijk om met dit soort activiteiten bezig te zijn. In groep 1 en 2 is hier veel tijd en ruimte voor. Want het is niet alleen leuk, maar ook nog eens ontzettend leerzaam. In de kleutergroepen wordt gemiddeld een half uur tot een uur per dag gericht aandacht besteed aan taalonderwijs. Veel activiteiten in groep 1 en 2 hebben als doel je kind voor te bereiden op het leren lezen in groep 3:
- Uitbreiding van de woordenschat, onder andere door veel voorlezen.
- Oefenen van luistervaardigheid: de leerkracht leest een verhaal voor over de brandweer. Elke keer als de kinderen het woord 'brand' horen moeten ze in hun handen klappen, bij 'brandweer' stampen ze met hun voeten en bij 'brandweerauto' zeggen ze tu-ta-tu.
- Oefenen met klankherkenning ('auditieve discriminatie') door spelletjes met eindrijm en beginrijm, liedjes zingen, lettergrepen klappen.
- Trainen van het auditief geheugen: zinnen nazeggen van 4 tot 7 woorden (groep 1) of 7 tot 10 woorden (groep 2).
- Inzicht krijgen in geschreven taal: wat zijn woorden, zinnen, letters? Wat is het verschil tussen de vorm van een woord en de betekenis: een reus is groter dan een kabouter, maar het woord 'kabouter' is groter dan het woord 'reus'.
- Letters leren. Op veel scholen wordt in groep 2 in de tweede helft van het schooljaar gewerkt met een 'letter van de week'. Een week lang staat een bepaalde letter centraal. In de kring verzinnen kinderen zo veel mogelijk woorden die met die letter beginnen, ze mogen spulletjes meenemen die met die letter beginnen, ze gaan stempelen met de letter of kleuren een kleurplaat in. In veel kleutergroepen is er een speciale 'ABC-muur' of 'lettermuur'. Aan de wand (of aan een waslijn) worden kaarten met letters gehangen, soms met plaatjes erbij. Naar aanleiding van bijvoorbeeld een rijmpje, liedje of een prentenboekverhaal verzamelen de kinderen woorden voor de ABC-muur. Bij de woorden worden tekeningen of pictogrammen gemaakt. Natuurlijk zijn de letters ook te vinden op de stempeltafel. In het begin zal je kleuter lukraak wat letters op papier stempelen, na een tijdje volgt zijn eigen naam en aan het eind van groep 2 kan je kind al eenvoudige woordjes (na)stempelen!
- Lettergrepen onderscheiden. Het kunnen opdelen van woorden in lettergrepen (en later afzonderlijke klanken) is een belangrijke stap naar het leren lezen. Je kind oefent dit soort woorden door te klappen (pop-pen-huis = drie klappen, ta-fel = twee klappen) of lekker hard te stampen.
- Hakken (en plakken). In de tweede helft van groep 2 leert je kind eenlettergrepige woorden opdelen in afzonderlijke klanken. 'Huis' klinkt dan bijvoorbeeld als 'huh-ui-sssss'. Zie ook Hakken en plakken, zoemen en zingen.
1 reactie
ReageerHartstikke bedankt voor het schrijven van dit artikel, ik heb er veel aan gehad. ☺️
Reageer op Nastassia