Veel lezen… maar hoe kom je aan nieuwe boeken? (6 tips)
Jacqueline Wouda | 5 april 2020Veel lezen. Het is belangrijk voor de leesvaardigheid van je kind én gewoon een heel fijne tijdsbesteding. Maar zo langzamerhand zijn alle leesboeken wel uit. Hoe kom je aan nieuwe boeken nu de school en de bibliotheek dicht zijn? Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden.
1. De schoolbibliotheek
Of dit mogelijk is, verschilt per school. Overleg met de leerkracht of er iets te regelen valt.2. Ruilen met klasgenoten
Jouw kind heeft alle leesboeken uit en voor vriendjes en vriendinnetjes geldt hetzelfde. Houd een boeken-ruil-rondje. Om voldoende afstand te bewaren kun je het boek in de brievenbus gooien. Voor je kind het gaat lezen kun je het boek eventueel eerst even schoonmaken met een ontsmettingsdoekje.3. De bibliotheek
Hè, die is toch dicht? Ja, het gebouw wel. Maar de online bibliotheek is nog gewoon open. Kinderen die lid zijn van de bieb (gratis tot 18 jaar, dus altijd de moeite waard) kunnen gratis e-boeken downloaden.4. Laat je voorlezen
Zelf lezen is belangrijk, maar dat geldt ook voor voorlezen. Niet alleen bij de kleuters, maar tot en met groep 8 wordt normaal gesproken (bijna) dagelijks voorgelezen door de leerkracht. Lekker even tot rust komen en samen genieten van een mooi boek is voor kinderen vaak het hoogtepunt van de dag. Leerkrachten signaleren dat veel kinderen het voorlezen missen. En als ouder lukt het je misschien ook niet om in de hectiek van het thuis lesgeven en werken nog een extra voorleesmoment in te lassen.Gelukkig zijn er online allerlei alternatieven:
- De Voorleeshoek, partner van Heutink voor thuis, leest de mooiste kinderboeken voor, ondersteund door de prenten uit het boek en klassieke muziek. Normaal gesproken verwijzen we voor een abonnement naar onze webshop, maar nu adviseren we je om rechtstreeks naar de website van De Voorleeshoek te gaan. Want tijdelijk kun je drie weken lang gratis gebruik maken De Voorleeshoek.
- Voor luisterboeken kun je ook terecht in de online bibliotheek (zie ook hierboven). Die heeft het aanbod aan gratis luisterboeken in app LuisterBieb tijdelijk flink uitgebreid.
- Laat je voorlezen door de meester. Kinderboekenschrijver, meesterverteller en oud-leerkracht Jacques Vriens heeft een aantal verhalen uit zijn bundel Meester Jaap, de leukste, stoutste en gekste verhalen voorgelezen en op zijn YouTube-kanaal gezet. “In deze moeilijke tijden kan Meester Jaap wellicht wat troost bieden of in elk geval een glimlach tevoorschijn toveren”, zo laat de auteur van de kinderbestseller Achtste-groepers huilen niet weten.
5. Gratis informatieboeken via Basispoort
Als je kind thuis toegang heeft tot Basispoort (informeer bij de leerkracht) heeft hij tijdelijk gratis toegang tot de online schoolbieb van het Documentatiecentrum (DC Online). Daarmee heb je een complete informatieve bibliotheek. DC Online biedt meer dan 450 informatieve boeken, over heel veel verschillende onderwerpen – voor groep 1 tot en met groep 8. Handig voor als je kind thuis aan de slag moet met een werkstuk, maar ook om gewoon te lezen.
6. Leesherinneringen voor het leven
Heb je zelf je favoriete kinderboeken van vroeger nog? Waarschijnlijk wel. Dan ken je het gevoel: van zelf boeken bezitten wordt je blij. Boeken waar je alleen al gelukkig van wordt als je ze ziet staan in de boekenkast. Omdat een glimp genoeg is om je weer terug te brengen naar de sfeer van het boek en hoe je je voelde toen jij het voor het eerst las.
Juist in deze bijzondere, ontwrichtende coronaperiode is zo’n fijne leeservaring extra waardevol voor kinderen. Want een mooi boek is als comfortfood en powerfood tegelijk voor je welbehagen. Ook al zit je noodgedwongen thuis, een boek kan je over de hele wereld brengen. Gun je kind zo’n boek om helemaal in op te gaan. Om te lezen en herlezen en voor altijd te koesteren. Neem een kijkje in onze webshop voor de mooiste kinderboeken.
0 reacties
Reageer