Scholen buigen zich over Sint Maarten, Sinterklaas en kerst
Jacqueline Wouda | 23 oktober 2020Moeten we dit jaar wel een lampion knutselen? Kan Sinterklaas wel naar school komen? En wat moeten we met het kerstdiner in de klas? De basisscholen zijn al druk bezig met de voorbereidingen op Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst. Daarbij is het zoeken naar wat kan en mag (en toch leuk is!) in coronatijd.
Na de herfstvakantie start normaal gesproken de meest intensieve periode van het schooljaar. Halloween en Sint Maarten staan voor deur. Griezelknutsels en lampionnetjes maken. En dat is nog maar de aftrap van het feestseizoen, dat pauzeloos door rolt via de intocht van sinterklaas naar pakjesavond en kerst.Maar corona maakt alles anders en dat geldt ook voor de viering van deze feesten op de basisschool. Want gewoon het draaiboek van vorig jaar erbij halen is geen optie. Terwijl nog onduidelijk is welke maatregelen er tegen die tijd precies zullen gelden, moeten er keuzes worden gemaakt om de feesten coronaproof te vieren.
Geen lampionnetje knutselen
Het zou bijvoorbeeld maar zo eens kunnen dat je kind dit jaar op school geen lampion maakt voor Sint Maarten. Vanuit de veiligheidsregio’s klinkt de dringende oproep om niet of met voorzichtigheid langs de deuren te gaan. Vieringen bij winkeliers of dorpsoptochten worden op grote schaal afgelast.Hoewel de keuze om je kind Sint Maarten te laten lopen aan jou als ouder is, kiezen sommige scholen ervoor om dit jaar niet klassikaal een lampionnetje te knutselen. Ze zijn terughoudend om het Sint Maarten-lopen, met het risico op verspreiding van het coronavirus, te stimuleren. Andere scholen maken wel een lampion, maar leggen meer de nadruk op het verhaal van Sint Maarten dan op langs de deuren gaan.
Sinterklaas via Zoom
Een sinterklaasfeest op school in coronatijd is een uitdaging. Ouders mogen er niet bij zijn. Een groots onthaal op het schoolplein zit er dus niet in. Maar het betekent ook dat de school het zonder hulpouders moet zien te organiseren. Een inventarisatie leert dat veel scholen kiezen voor een van deze invullingen:Sinterklaas logeert op school
Een ruimte op school wordt ingericht als logeerkamer van Sinterklaas. In de aanloop naar 5 december kunnen de kinderen elke dag even kijken. Het bed is wel beslapen, maar Sinterklaas is er niet. Tot de dag van het sinterklaasfeest! Doordat Sint en Piet al in de school zijn, is een ontvangst op het schoolplein niet nodig. Steeds meer scholen zijn dit scenario de afgelopen jaren al gaan gebruiken en in coronatijd past het prima.
Sinterklaas komt via Google Meet of Teams
Ook goedheiligmannen kunnen thuiswerken. Via Google Meet, Teams of een andere videobelverbinding brengen Sint en Piet een digitaal bezoek aan de klas. Tja, we moeten er allemaal aan geloven, dus waarom Sinterklaas niet?
Een eigen Sinterklaasjournaal
De afgelopen jaren dook het fenomeen al op en meer scholen geven nu aan dit jaar een eigen variant op het Sinterklaasjournaal te gaan maken. Een soort videodagboek over en met Sinterklaas, gemaakt door leerkrachten. De laatste aflevering is dan de voorzet voor het uitpakken van de cadeautjes die ’s nachts op school zijn bezorgd.
Sinterklaas blijft op afstand
Ook als de Sint wel fysiek de school bezoekt, zijn er meestal aanpassingen nodig. Soms zal Sinterklaas op een podium plaatsnemen (een garantie voor voldoende afstand) of worden de pakjes niet uitgereikt maar liggen ze al in de klas.
Geen kerstbuffet met zelfgemaakte hapjes
De kerstviering is waarschijnlijk de sfeervolste dag van het schooljaar. Op veel scholen is het een traditie om kerst te vieren in de vorm van een kerstontbijt of kerstdiner in de klas. De kinderen nemen van huis zelfgemaakte hapjes mee voor een gezamenlijk kerstbuffet. Nette kleren aan, kaarsjes branden, kerstmuziekje op. Supergezellig.
Door de coronaregels - voor zover dat nu al is in te schatten - zit het meenemen van zelfgemaakt eten er dit jaar niet in (iets wat menig ouder niet eens zo heel erg zal vinden…). Veel scholen hanteren namelijk de regel dat alleen voorverpakt eten mag worden meegenomen. Bovendien mogen ouders niet helpen om het in de klas te brengen.
Ook een christelijk kerstviering met alle ouders en kinderen in een zaal of een speciale kerkdienst zal dit jaar waarschijnlijk niet mogelijk zijn.
Uiteraard weten scholen hier wel een mouw aan te passen. Veelgehoorde oplossingen:
- De school regelt zelf het eten voor het kerstontbijt of -diner;
- Alle kinderen nemen eten voor zichzelf mee (en de school zorgt dat er eten is voor kinderen die van huis niets meekrijgen);
- Met de hele school samen koken en eten. De onderbouw maakt bijvoorbeeld het dessert, de middenbouw het voorgerecht of de bijgerechten en de bovenbouw maakt het hoofdgerecht;
- Groep 8 voert een kerstmusical of -show op voor de jongere kinderen;
- Een kerstviering in de klas met een kerstverhaal, kerstfilm, zingen, kaarsjes branden, etc.;
- Een kerstwandeling, eventueel met lichtjes of lampionnen;
- Een speurtocht of vossenjacht langs tableaux vivants (bijvoorbeeld door de hoogste groepen) die de verschillende onderdelen van het kerstverhaal verbeelden. De kinderen lopen er in groepjes langs.
De coronacrisis dwingt scholen om andere manieren te verzinnen om sinterklaas en kerst verantwoord te kunnen vieren met de kinderen. Met veel creativiteit en enthousiasme worden er allerlei nieuwe vormen bedacht. De feesten zullen anders worden dan anders, maar zeker niet minder leuk.
Minder intensief
Voor kinderen die snel last hebben van de drukte en spanning van de decembermaand kan het bovendien erg prettig zijn dat de feesten dit jaar wat minder massaal of eenvoudiger worden gevierd. Want hoe gezellig ook, de sinterklaas- en kerstperiode is voor veel kinderen behoorlijk intensief. Ze lopen op hun tandvlees richting kerstvakantie en van leren komt in deze periode wat minder.
De afgelopen jaren was er om die reden al een tendens te zien dat scholen om die reden kozen voor een wat simpeler viering van de decemberfeesten. Door corona zal dat dit jaar op grotere schaal gebeuren.
Heb jij ons SpeelGOEDboek al gezien?
Voor ons SpeelGOEDboek hebben wij de leukste cadeautjes geselecteerd die passen bij jouw unieke kind en zijn of haar talent. Die bovendien niet alleen leuk en origineel zijn, maar ook heel leerzaam. Met de cadeautjes uit deze folder werkt jouw kind aan de ontwikkeling of kun je je kind extra uitdagen of juist helpen. Spelenderwijs natuurlijk. Want school is school en thuis is thuis.
>> Bekijk het SpeelGOEDboek
0 reacties
Reageer