Iedereen kent ze wel, de een vindt ze lekkerder dan de ander, de mandarijn! Mandarijnen zijn gezond om op te eten, maar voordat ze lekker zijn moet de schil er eerst vanaf. Wat voor effect zou het hebben van wel of geen schil hebben op een mandarijn in het water?
Benodigdheden
1 mandarijn
Een kom
Water
Werkwijze
Vul de kom met water. Leg de mandarijn met schil in het water. Wat valt je op? Pel nu de mandarijn en leg een stukje van de mandarijn opnieuw in het water. Is er iets veranderd?
Wat valt er op?
Op het moment dat je de mandarijn met schil in het water legt, blijft deze drijven. Zodra je de mandarijn pelt en een stukje in het water legt, zinkt deze!
Hoe kan dit?
Om dit uit te leggen zijn twee krachten van belang. De zwaartekracht, die de mandarijn graag naar de bodem wil laten zakken, en de opwaartse kracht, de kracht van het water die deze zwaartekracht tegenwerkt. Denk aan wanneer je zelf als een zeester in het water gaat liggen, je blijft gemakkelijker drijven dan wanneer je jezelf steeds kleiner maakt. Daarnaast zit er ook nog lucht in je longen, wat een kleinere dichtheid heeft dan water, en dus er mede voor zorgt dat je blijft drijven (grotere dichtheid dan water= je zinkt in het water). Maak vervolgens van jezelf een balletje in het water en je zult zien dat je steeds verder naar de bodem zakt. Zo werkt het bij de mandarijn ook. De mandarijn bevat lucht tussen en in haar schil, wat er mede voor zorgt dat ze blijft drijven. Daarnaast is de opwaartse kracht groter dan de zwaartekracht. Bij een stukje van de mandarijn is deze lucht laag weg, de schil is er immers af. Daarnaast is één stukje van de mandarijn veel compacter. Dit samen zorgt ervoor dat het stukje mandarijn zinkt.
0 reacties
Reageer