Klassieke muziek voor kinderen
Jacqueline Wouda | 17 september 2018Klassieke muziek? Is dat niet te moeilijk, te suf of te saai voor kinderen? Welnee, kinderen staan open voor alle soorten muziek en vinden klassiek vaak prachtig. Ben je zelf niet thuis in klassieke muziek? De tips in dit artikel helpen je op weg om samen met je kind de wereld van klassieke muziek te ontdekken.
Wie de muzikale ontwikkeling van zijn kind wil stimuleren, kan eigenlijk niet om klassieke muziek heen. Het lijkt misschien ontoegankelijk of overweldigend, maar klassieke muziek heeft heel veel verbanden met de muziek van nu. Van luisteren naar klassieke muziek worden kinderen bovendien rustiger, het bevordert hun luistervaardigheid en concentratievermogen en stimuleert de fantasie.De kunst is om muziek te kiezen die past bij de leeftijd en belevingswereld van je kind. Makkelijker gezegd dan gedaan, als je zelf misschien wel helemaal niets afweet van klassieke muziek (of er zelfs een hekel aan hebt). Maar de kans is groot dat je je kind – onbewust - als baby al voor het eerst met een klassiek in aanraking hebt gebracht. Want de muziekjes die het meest worden gebruikt in muziekdoosjes zijn ('Twinkle, twinkle, little star'), op een arrangement van Mozart, en het Wiegenlied van Brahms.
Begin met muziek die jij mooi vindt
Het is goed om je te realiseren dan er geen ‘goed’ en ‘fout’ is als het gaat om klassieke muziek voor kinderen. Natuurlijk zijn er bepaalde stukken die het beter doen dan anderen, maar je kunt in principe van alles opzetten en kijken hoe je kind erop reageert.Als je van klassieke muziek houdt, is de kans groot dat je kind die muziek ook leuk vindt. Geen kenner of liefhebber? Beluister eens een cd met ‘grootste hits’ of kies een van de vele afspeellijsten voor beginnende klassiek luisteraars op Spotify of een andere streamingdienst.
Top-10 van klassieke muziek voor kinderen
Wil je wat meer houvast, dan biedt deze top-10 van klassieke muziek voor kinderen, samengesteld door Radio 4, een startpunt:- Tritsch Tratsch Polka op. 214 – Johann Strauss
- De tovenaarsleerling - Paul Dukas
- Water Music – Händel
- Vier seizoenen – Vivaldi
- Carnaval der dieren – Camille Saint-Saëns
- Vlucht van de hommel - Nikolaj Rimski-Korsakov
- Slavische dansen – Antonín Dvorák
- De barbier van Sevilla - Gioachino Rossini
- Eine kleine Nachtmusik - Wolfgang Amadeus Mozart
- Een midzomernachtsdroom – Mendelssohn
Bekijk de top-10 vooral ook even op de site van Radio 4, want daar vind je meteen ook video’s van deze muziekstukken. Kinderen vinden het kijken naar een orkest vaak heel indrukwekkend. Bovendien geeft het inzicht in hoe zo’n overweldigend muziekstuk wordt gemaakt: dat doe je niet in je eentje, daar heb je heel veel mensen en instrumenten voor nodig, die ieder hun eigen taak hebben en ook nog eens heel goed samenwerken!
Een andere geschikte website om eens op rond te neuzen is Classics to go. Deze website heeft als doel om mensen wegwijs te maken in de klassieke muziek en heeft een speciale afdeling Kinderklassiek. Hier vind je niet alleen geschikte muziek om samen met je kind naar te luisteren, maar ook interessante achtergrondinformatie en tips voor concerten die geschikt zijn voor kinderen.
Muziek met een sprookje of kinderverhaal
Sommige klassieke muziekstukken zijn speciaal geschreven voor kinderen, met een sprookje of een verhaal erachter. Uit het lijstje hierboven zijn Carnaval der Dieren en De Tovenaarsleerling hier voorbeelden van. Dit zijn geen stukken met een uitgeschreven verhaal, maar als je goed luistert (en weet waarnaar je moet luisteren) kun je verhaal erachter herkennen in de muziek.Een ander heel bekend stuk is Peter en de wolf van Sergej Prokofjev, een sprookje over de jongen Peter die een wolf te slim af is. Iedereen die in het verhaal voorkomt, wordt voorgesteld door een instrument. Het vogeltje wordt bijvoorbeeld gespeeld door een fluit en de eend door een hobo. De kat is een klarinet, opa een fagot. De wolf wordt gespeeld door drie instrumenten, de hoorns. De pauken zijn de jagers met hun geweerschoten. En alle strijkers samen spelen Peter.
Van deze speciale kinderstukken zijn diverse cd-uitvoeringen verkrijgbaar. De serie van Frank Groothof (bekend van Sesamstraat en Het Klokhuis), met mooie door Thé Tjong-Khing geïllustreerde boekjes, is een echte aanrader. Datzelfde geldt voor de cd-box Picobello, te leen bij de bibliotheek. Hierop staan zeven beroemde muzikale sprookjes voor kinderen, voorgelezen door onder andere Paul de Leeuw, Carice van Houten en Karin Bloemen, uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest.
0 reacties
Reageer