Hoe kan ik mijn kind helpen bij het leren lezen?
Juf Sanne | Sanne Ramakers | 18 januari 2018Elke week beantwoorden meester Sander en juf Sanne een vraag van ouders op Heutink voor Thuis.
Leren lezen is een zeer belangrijke en spannende ontwikkeling in het leven van jouw kind. Er gaat werkelijk een nieuwe wereld voor ze open en als leerkracht is het prachtig om daar getuige van te mogen zijn. Als ouder kun je erop vertrouwen dat de leerkracht dit proces in zo goed mogelijke banen zal leiden. Maar er zijn zeker dingen die je kunt doen om je kind te helpen tijdens het leren lezen.
Ssss, en niet es.
Het is goed te weten dat kinderen de letters fonetisch krijgen aangeleerd, en dat je zelf ook op deze manier de letters benoemd. Met fonetisch bedoelen we dat je de letter als klank uitspreekt, dus ssss, en niet es. Door de klanken te koppelen kunnen kinderen woorden maken: s-oe-p. Het is ook belangrijk te weten dat tweeklanken goed moet uitspreken. Wanneer er soep staat, zijn de middelste twee letters samen één klank namelijk de oe. Als kinderen letters willen schrijven, weet dan dat de meeste scholen graag willen dat kinderen kleine letters gebruiken en geen hoofdletters. Mocht je twijfelen of dit ook het geval is op de school van jouw kinderen, vraag dit gerust aan de leerkracht.
Spelenderwijs leren
In kleutergroepen wordt al geoefend met letters en klanken door middel van verschillende speelse activiteiten. Wanneer je thuis ook zou willen oefenen, doe het dan vooral spelenderwijs én als je kind interesse toont. Rijmen is een belangrijke stap in de vroege ontwikkeling van het leesproces. Om dit te stimuleren zou je boeken op rijm kunnen voorlezen en je kind steeds het laatste woord laten invullen. Ook zijn er verschillende letterspellen verkrijgbaar die op een leuke manier oefenen met letters, bijvoorbeeld een letterkwartet of lettermemory. En natuurlijk heeft meester Sander weer een aantal suggesties voor apps.
Wanneer je meer wilt weten over het voorbereidend leesproces van jouw kleuter, lees dan ook zeker deze blogs:
0 reacties
Reageer