Hoe je als ouder je stotterende kind kunt helpen
Dineke Bonnier | 23 maart 2018Je kind stottert wel eens als het praat. Natuurlijk wil je als ouder heel graag je kind hiermee helpen… Maar hoe kun je dat het beste doen? Stottertherapeut Dineke Bonnier geeft tips.
In de eerste plaats is het belangrijk om zeker te weten of er echt sprake is van stotteren. Om te bekijken of bezorgdheid op zijn plaats is, is de Screenings Lijst voor Stotteren ontwikkeld, een online stottertest voor ouders van kinderen van 2-7 jaar.
Indien er risico is op blijvend stotteren kun je, eventueel samen met anderen die jouw kind veel zien, nagaan of je zelf al kunt bedenken welke dingen invloed zouden kunnen hebben op het stotteren. Vervolgens kun je proberen om deze spanningsbronnen te verminderen. Het is belangrijk om thuis geen negatieve sfeer rondom het stotteren te creëren.
Maak geen probleem van stotteren
Als jouw kind van het stotteren zelf geen groot probleem maakt, is het fijn voor hem als zijn ouders dat ook niet doen. Laat je kind weten dat je van hem houdt om wie hij is. Dat je vierkant achter hem staat of het nu stottert of niet... dat geeft je kind kracht!Gebruik in de communicatie met je kind je gezichtsuitdrukking en je hele lichaamstaal om aan hem te laten weten dat je luistert naar wat je kind te vertellen heeft, niet naar de manier waarop. Probeer je steeds bewust te zijn van hoe je je gedraagt in het contact met je kind.
Probeer steedsvaker je kind de boodschap te geven dat je naar hem/haar luistert en dat jouw kind alle tijd heeft om te praten. Het is goed om alle huisgenoten te helpen bij het leren luisteren naar elkaar, en het nemen en geven van de beurt in het spreken. Alle kinderen, maar vooral kinderen die stotteren, praten veel makkelijker wanneer ze niet steeds worden onderbroken.
Vaak zijn adviezen zoals 'zeg het nog eens, praat eens rustig, haal eerst adem' goed bedoeld, maar deze helpen meestal niet: jouw kind doet meestal al zijn/haar uiterste best bij het praten. Jonge kinderen hebben vaak nog geen idee wat ze dan anders moeten doen, en ze kunnen bovendien het gevoel krijgen dat ze iets fout doen, wat de druk op het spreken weer kan verhogen.
Let op hoe je zelf spreekt
Praat zelf op een rustige manier met je kind, en maak veel pauzes. Wanneer je kind klaar is met een zin, wacht dan een paar tellen voor jij zelf weer verder praat. Het vertragen van je eigen spreken werkt vele malen beter dan het geven van adviezen zoals 'praat eens rustig' of 'eerst nadenken en dan praten'. Ook kan het herhalen en teruggeven van de zin van je kind soms het tempo verlagen; goed voor zowel het vloeiend spreken als voor de taal- spraakontwikkeling.Probeer elke dag een paar minuten op een vaste tijd te plannen waarin je een poosje onverdeelde aandacht aan je kind geeft. Dit rustmoment speciaal voor je kind geeft zelfvertrouwen.
Vechten met woorden of spreken vermijden
Als je kind merkt dat woorden soms blijven hangen, zal je kind wellicht proberen om niet te stotteren. Bijvoorbeeld door meer kracht te zetten en het woord er uit te willen duwen. Dan ontstaat er ‘vechtgedrag’. Het spreken wordt dan meer gespannen en er kunnen ook blokkades of meebewegingen ontstaan.Andere kinderen reageren op de stotters door minder of niet meer te willen praten, of andere woorden te kiezen. Dan ontstaat er ‘vermijdingsgedrag’.
Allebei is het niet wenselijk, omdat het blijvend stotteren in de hand werkt. Op zo’n moment is het raadzaam om een logopedist-stottertherapeut om adviezen te vragen die specifiek afgestemd zijn op jouw kind. Een logopedist-stottertherapeut is een logopedist die zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van stotteren. Op deze website site kun je informatie vinden over stottertherapeuten en een gespecialiseerde logopedist in de buurt vinden. Wil je meer weten over stotteren? Op de site van de Nederlandse Federatie Stotteren is ook veel informatie te vinden.
Over de auteur
Dineke Bonnier is logopedist en stottertherapeut. Zij heeft zich naast haar opleiding tot logopedist extra gespecialiseerd in het werken met stotteren en broddelen bij mensen van alle leeftijden. Momenteel is zij werkzaam bij Stottertherapie Elst-Nijmegen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Nederlandse Federatie Stotteren. Bron informatie: www.stotteren.nl
0 reacties
Reageer