Help, mijn kind stottert! Moet ik hulp zoeken?
Dineke Bonnier | 23 maart 2018Wanneer je je kind steeds hoort haperen tijdens het praten, kun je als ouder behoorlijk ongerust zijn. Wat is stotteren, hoe ontstaat het, en hoe weet je wanneer het nodig is om toch een logopedist(-stottertherapeut) om advies te vragen?
Praten is een complexe vaardigheid. Gedachten, ideeën en gevoelens moeten worden omgezet in taal, woorden en zinnen. Om te praten moet deze taal weer omgezet worden in spraakbewegingen. Alle spieren die bij het praten nodig zijn (en dat zijn meer dan 100!) krijgen dan een signaaltje vanuit de hersenen, om precies de goede beweging te maken, met precies de goede snelheid en kracht, op het juiste moment. Daar is een hele precieze coördinatie en timing voor nodig.
Moet je hulp zoeken als je kind stottert?
Het is dus niet zo gek dat het bij jonge kinderen nog niet altijd goed lukt. Soms hoor je dan dat ze een klank of een stukje van een woord herhalen, of een klank langer aanhouden dan nodig is. Deze niet-vloeiendheden kunnen onderdeel zijn van de spraak-taalontwikkeling van een kind. Bij een groot deel van de kinderen die op peuter en kleuterleeftijd haperen, verdwijnt dit na een tijdje vanzelf weer op het moment dat ze hun ‘spraaksysteem’ beter leren besturen.
Maar bij sommige kinderen verdwijnt het stotteren niet, en dan kan het zich verder ontwikkelen tot blijvend stotteren. Om uit te vinden of jouw kind normale niet-vloeiendheden vertoont of dat er echt risico is op blijvend stotteren, is de Screenings Lijst voor Stotteren (SLS) ontwikkeld, een online vragenlijst. Door de vragen in te vullen kun je zelf nagaan of je kunt afwachten hoe het zich ontwikkelt, of dat je toch alert moet zijn of eventueel hulp/advies moet inschakelen.
Waarom stottert een kind?
Als een kind aanleg heeft voor stotteren (bijvoorbeeld als stotteren in de familie voorkomt, of als het kind een duidelijke zwakke plek heeft voor timing en coördinatie van de spraak), kan zich stotteren ontwikkelen. Dit hoeft echter niet zo te zijn; er zijn bepaalde factoren die het stotteren kunnen versterken of uitlokken. De belangrijkste zijn spanning en snelheid.
Spanning kan ontstaan als het evenwicht verstoord is tussen wat een kind kan (de mogelijkheden) en wat er van een kind wordt gevraagd, door de omgeving of door het kind zelf (de verwachtingen). Ook veel veranderingen in korte tijd kunnen meespelen bij het uitlokken van stotterend spreken; bijvoorbeeld voor het eerst naar school gaan, gebeurtenissen met veel impact in het gezin, de komst van de man met de mijter en de witte baard...
Daarnaast kunnen bezorgdheid en irritatie van de omgeving om het spreken een kind het gevoel geven dat het iets fout doet. Hierdoor kan de spanning en dus de kans op stotteren toenemen.
Hulp zoeken is nooit te vroeg
Wanneer je merkt dat je ongerust, gespannen of geïrriteerd bent over het spreken van jouw kind, is het belangrijk om hulp te zoeken - hoe jong je kind ook is. Meestal ben je niet voor niets bezorgd. En hoe eerder je hulp of advies inroept, hoe groter de kans is dat je kind weer vloeiend gaat spreken.
Ook als de huisarts sussend zegt 'dat het allemaal wel vanzelf overgaat', maar je daarover niet gerust bent, is het belangrijk om een stotterdeskundige inschakelen. Er zijn logopedisten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van stotteren. Een logopedist-stottertherapeut kan samen met jou nagaan wat er precies aan de hand is, of er hulp nodig is en wat er nodig is.
Wil je meer weten over stotteren? Op de site van de Nederlandse Federatie Stotteren is veel informatie te vinden! Op deze website kun je informatie vinden over stottertherapeuten en een gespecialiseerde logopedist in de buurt zoeken.
Over de auteur
Dineke Bonnier is logopedist en stottertherapeut. Zij heeft zich naast haar opleiding tot logopedist extra gespecialiseerd in het werken met stotteren en broddelen bij mensen van alle leeftijden. Momenteel is zij werkzaam bij Stottertherapie Elst-Nijmegen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Nederlandse Federatie Stotteren. Bron informatie: www.stotteren.nl
0 reacties
Reageer