Geschiedenis leren door in het verleden te duiken
Jacqueline Wouda | 31 augustus 2017De leukste manier om geschiedenis te leren: laat het verleden tot leven komen. Dat kan door filmpjes of tv-series te bekijken, een museum te bezoeken of een kinderboek over de tijdsperiode te lezen.
De meeste kinderen vinden geschiedenis een leuk vak. Totdat ze een samenvatting mee naar huis krijgen om te leren voor een toets. Hoe boeiend de lessen op school ook waren en hoe mooi de meester ook vertelde, die samenvattingen zijn vaak gortdroog. Nu is het allemaal nog niet zo moeilijk, dus onoverkomelijk is dat niet. Er zijn ook leuke manieren om geschiedenis te leren: laat het verleden tot leven komen. Dat kan door filmpjes of tv-series te bekijken, een museum te bezoeken of een kinderboek over de tijdsperiode te lezen.
Website en app over geschiedenis op de basisschool
Ken je de website Entoen.nu al? Dat is een handige site waar alles op staat wat kinderen bij geschiedenis leren in groep 5 tot en met groep 8. De website volgt exact de indeling in tijdvakken van het onderwijs en geeft per periode tips voor uitstapjes, leuke websites, filmpjes en boeken om te lezen. Je kunt zelf kiezen op welk niveau (groep 5-6, groep 7-8, voortgezet onderwijs) je de informatie gepresenteerd wilt krijgen op de website. Afhankelijk van je keuze is het taalgebruik moeilijker of makkelijker en wordt er uitgebreider of juist minder uitgebreid op de stof in gegaan. Ook worden andere boeken en filmpjes aangeraden. Er bestaat ook een (betaalde) app van EnToenNu, voor zowel Android als iOS.
Welkom bij ...
Leert je kind op school over de Romeinen of de Gouden Eeuw? Dan zijn de humoristische educatieve series die de NTR over deze onderwerpen maakte een echte aanrader (ook voor volwassenen om mee te kijken). In deze ‘historische comedy voor alle leeftijden’ ontvangt tv-presentatrice Dorine Goudsmit (Plien van Bennekom) haar gasten (gespeeld door bekende acteurs) ‘die al eeuwen dood zijn’, zoals -in het geval van de Romeinen - Nero, Caesar en Augustus. Naast de Romeinen en de Gouden Eeuw zijn er ook series over de tijde van de grote uitvingen (de 'IJzeren Eeuw'), de jaren 60, de 80-jarige oorlog en de jaren 20 en 30.
- Bekijk hier de afleveringen van Welkom bij de Romeinen
- Bekijk hier de afleveringen van Welkom in de Gouden Eeuw
- Bekijk hier de afleveringen van Welkom in de IJzeren Eeuw
- Bekijk hier de afleveringen van Welkom in de jaren 60
- Bekijk hier de afleveringen van Welkom in de 80-jarige oorlog
- Bekijk hier de afleveringen van Welkom in de jaren 20 en 30
Geschiedenis in tien tijdvakken
Bij geschiedenis wordt uitgegaan van tien tijdvakken:
- Jagers en boeren
- Grieken en Romeinen
- Monniken en ridders
- Steden en staten
- Ontdekkers en hervormers
- Regenten en vorsten
- Pruiken en revoluties
- Burgers en stoommachines
- Wereldoorlogen en Holocaust
- Televisie en computer
Verdeeld over de bovenbouwjaren komen deze tijdvakken allemaal voorbij. De meeste scholen werkende tijdvakken in drie (groep 6, 7, 8) of vier (groep 5, 6, 7, 8) groepen in chronologische volgorde af: van de prehistorie tot het heden. Sommige scholen gaan juist terug in de tijd: ze beginnen in het heden en trekken steeds verder het verleden in. Ook zijn er ook scholen waar de leerlingen in groep 6, 7 en 8 drie keer de hele geschiedenis doorlopen, waarbij ze steeds een beetje dieper op de stof ingaan. Daarnaast kiezen scholen steeds vaker voor een thematische benadering van geschiedenis in samenhang met andere vakken, zoals aardrijkskunde. In deze werkwijze is de chronologie minder dominant.
Canon van Nederland
Naast de indeling in tijdvakken geldt sinds 2010 een andere richtlijn: de canon van Nederland. Die telt vijftig onderwerpen die behandeld móeten worden: belangrijke personen (Anne Frank, Hugo de Groot), kunstwerken (De Nachtwacht) en gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis (de watersnoodramp van 1953).
0 reacties
Reageer