Eindtoets groep 8 wordt in 2024 doorstroomtoets
Jacqueline Wouda | 9 februari 2022Geen eindtoets in groep 8, maar een doorstroomtoets. Kinderen die nu in groep 6 zitten, krijgen er, in 2024, voor het eerst mee te maken. De doorstroomtoets moet kinderen meer kansen geven bij de overgang naar de middelbare school.
Net als nu wordt de doorstroomtoets gehouden nadat de basisschool het voorlopig schooladvies al heeft gegeven. En net als nu kan de uitslag van de doorstroomtoets leiden tot een hoger definitief schooladvies. In de huidige situatie hebben kinderen daar alleen soms niets aan, omdat ze geweigerd worden door de middelbare school wegens een te late inschrijving.Toets in februari, aanmelden op 1 april
Het grote verschil met de huidige situatie is dan ook dat de doorstroomtoets strak vóór de aanmelddatum voor de middelbare school wordt afgenomen. Er komt één landelijk aanmeldmoment voor de middelbare school: 1 april. Ruim daarvoor wordt de doorstroomtoets afgenomen. Waarschijnlijk wordt in februari, twee maanden eerder dan de huidige eindtoets.Oordeel van de leerkracht blijft doorslaggevend
De nieuwe doorstroomtoets is niet bedoeld als toelatingstoets. Net als bij de huidige eindtoets moet de doorstroomtoets een objectief tweede beeld van een kind opleveren. Eerst geeft de leerkracht een schooladvies. Daarbij baseert de juf of meester zich niet alleen op de resultaten van de afgelopen jaren, maar ook op het eigen beeld van het kind dat de leerkracht en collega’s uit eerdere schooljaren hebben. Tenslotte is een toets maar een momentopname en hebben de leerkrachten een veel completer beeld van de kinderen.Als het resultaat van de doorstroomtoets hoger uitvalt dan het schooladvies, moet de school het schooladvies in principe naar boven bijstellen. Alleen als de leerkracht goed kan onderbouwen waarom bijstelling niet in belang is van het kind, mag het schooladvies ongewijzigd blijven.
Meerdere doorstroomtoetsen
Net als bij de huidige eindtoetsen, komen er straks waarschijnlijk meerdere doorstroomtoetsen, die gemaakt worden door verschillende toetsontwikkelaars. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) wordt toezichthouder op de kwaliteit en vergelijkbaarheid van de toetsen. Stichting Cito blijft namens de overheid de toets maken. Ook gaat Cito het CvTE adviseren over de toelating en normering van alle doorstroomtoetsen.
0 reacties
Reageer