Buiten spelen is super leerzaam
Jacqueline Wouda | 25 augustus 2017Buiten zijn volop kinderstemmen te horen, in elk jaargetijde. Want wat is er fijner dan lekker buiten spelen? Maar wist je dat buiten spelen ook nog eens heel erg leerzaam is?
Goed voor de motorische ontwikkeling
Rennen, springen, fietsen, skateboarden, schommelen, takken verslepen, een kar trekken, voetballen: buiten spelen kinderen lichamelijk veel actiever dan binnen. Al die lichaamsbeweging is niet alleen gezond, maar helpt kinderen ook om hun fysieke vaardigheden te oefenen en ontwikkelen. Ze leren de mogelijkheden van hun lichaam kennen en hun zelfvertrouwen groeit. Hun motorische ontwikkeling krijgt een boost en de hersenen worden volop gestimuleerd, waardoor er allerlei nieuwe verbindingen worden aangelegd.
Hefboomwerking, gewicht verdelen - ook wipwappen is leren!
Spelen en bewegen is dé manier om de wereld en jezelf te leren kennen. Als je van een muurtje wilt springen, moet je inschatten hoe hoog dat muurtje is en of je gevaar loopt. Op de fiets of op je penny board moet je afstand en snelheid inschatten om te weten wanneer je moet remmen. Als je met twee takken tegen elkaar slaat, maak je muziek. Of misschien breekt er een tak; dat leert je dat niet alles even sterk is. Als je een bal bovenaan een helling loslaat, rolt hij naar beneden. Hoe steiler de helling, hoe sneller de bal rolt. Spelen met water of zand en allerlei emmers en bakjes leert kinderen over grootte, vorm en volume. Ze ontdekken dat in een kleine emmer minder zand past dan in een grote. Dit zijn super leerzame ontdekkingen voor jonge kinderen!
Leren met alle zintuigen
Vooral kleuters gebruiken al hun zintuigen om te leren. Buiten krijgen ze daar volop gelegenheid toe. Ze zien vogels, vlinders, slakken, de poes van de buren. Ze horen de wind door de blaadjes ruizen, de sirene van de ambulance en het koeren van een duif. Ze ruiken de geur van bloemen en gemaaid gras en de geur van regen na een zomerdag. Ze voelen hoe het zand aanvoelt en hoe een lieveheersbeestje kriebelt op hun hand. Zelfs proeven is buiten aan de orde: hoe smaakt een regendruppel? En hé, waarom is een boterham met pindakaas buiten zo veel lekkerder dan binnen?
Bij het buiten spelen komt vaak meer fantasie kijken dan bij binnen spelen. Er is minder structuur. Kinderen verzinnen hun eigen spelletjes en de bijbehorende spelregels. Daarvoor moeten ze overleggen en onderhandelen met andere kinderen, ze moeten aangeven wat ze zelf belangrijk vinden en waar hun grenzen liggen, ze moeten conflicten oplossen en compromissen sluiten en ze zijn volop aan het organiseren. En dat zonder inmenging van volwassenen, die buiten over het algemeen veel meer afstand houden van het kinderspel dan binnen.
Communicatie en woordenschat
Voor de kinderen is het niets meer dan gewoon spelen, maar als je goed kijkt, zie je dat ze door dit spel ontzettend veel leren op sociaal-emotioneel gebied. Ze leren er goed van communiceren en bouwen ook nog eens een grotere woordenschat op. Extra fijn is dat kinderen buiten mogen ravotten, rennen en schreeuwen – wat binnen meestal niet mag. Zo kunnen ze niet alleen hun energie kwijt, maar leren ze ook dat je je gedrag moet aanpassen aan je omgeving. Binnen gebruik je je ‘binnenstem’ en wordt er niet gerend, buiten mag je je ‘buitenstem’ gebruiken en is hollen juist fijn!
Tel daar nog eens bij op dat buiten spelen het immuunsysteem versterkt, zorgt dat kinderen voldoende vitamine D binnenkrijgen en dat ze beter laat slapen… Maar het allerbelangrijks is toch wel dat buiten spelen gewoon ontzettend fijn is om te doen!
Wist je dat...
- Ruim 80% van de kinderen blij en vrolijk wordt van buitenspelen?
- Kinderen van 5-7 jaar flink vooruit gaan in hun motorische ontwikkeling als ze een jaar lang elke schooldag in het bos mogen spelen?
- Kinderen die veel buitenspelen een betere hersenontwikkeling en een beter leervermogen hebben dan kinderen die weinig of alleen binnen spelen?
- Kinderen met ADHD zich beter kunnen concentreren tijdens of na een verblijf in een natuurlijke omgeving?
2 reacties
ReageerDank je wel voor dit artikel. Wat helder en goed verwoord hoe het zit met de ontwikkeling van kinderen.
Reageer op Annemieke van DongenHeb pas geleden een bijeenkomst over dit onderwerp op Engelse scholen gevolgd en was heel enthousiast over de bevindingen en resultaten. heb daar zelf een beetje ervaring mee.
Reageer op D. MacDonald