Anti-verveeltips voor de vakantie
Jacqueline Wouda | 15 december 2017Bij sommige kinderen slaat het pas toe tegen het einde van de vakantie, anderen hebben er gelijk al last van: verveling! Als ouder hoef je daar echt niet gelijk een oplossing voor te verzinnen, want verveling is heel goed voor kinderen. Maar als de lamlendigheid van je koter je al te gortig wordt, vind je in dit artikel leuke anti-verveeltips.
Verveling hoort erbij in de vakantie
Met het gezin op vakantie, logeerpartijen, dagjes uit… Ouders plannen de vakantie van hun kinderen soms helemaal vol. Dat is jammer, want voor kinderen is het heerlijk om de tijd en ruimte te hebben om buiten voorgeschreven patronen hun eigen spel uit te vinden en hun fantasie en verbeelding de ruimte te geven.Volgens Jan Van Gils van het Vlaamse onderzoekscentrum Kind & Samenleving is het niet verstandig om als ouder de vrije tijd van je kind helemaal vol te plannen met activiteiten. Ook niet als de verveling toeslaat. “Je moet je kind niet meteen een palet van mogelijkheden aanbieden”, zegt hij. “Verveling is een noodzakelijk kwaad. Kinderen moeten leren vrije tijd zelf in te vullen en iets van hun dag te maken.”
'Verveling is een geschenk'
Ook Kim John Payne, schrijver van het boek Eenvoudig opvoeden, benadrukt het belang van verveling. Hij adviseert ouders om verveling te zien als een geschenk. "Verveling is een voorloper van creativiteit", zegt hij. De brug tussen 'niets doen' en intensief, creatief spelen is volgens hem bijna altijd geplaveid met verveling." Ik verveel me. Nou, dat is het moment waarop er gewoonlijk iets interessants gebeurt."Anti-verveeltips
Toch kan tijdens de vakantie verveling genadeloos toeslaan. Zeker als de vakantie al wat gevorderd is. Je kunt dan heel pedagogisch verantwoord roepen dat het heel goed is voor kinderen om zich eens te vervelen. Of wat minder pedagogisch verantwoord dreigen je kinderen achter het behang te plakken. Of je probeert een van onderstaande anti-verveeltips uit.Tip 1: Proefjes doen
Hoe maak je zelf een regenboog? Hoe blijft je vinger droog in het water? Hoe stuitert een tennisbal op een basketbal? Hoe kan je rozijnen laten dansen? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen krijgen kinderen door het zelf proefondervindelijk te ontdekken.Op de website Proefjes.nl, die je kinderen misschien wel kennen van school, staan tientallen leuke proefjes voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Er wordt gebruikt maakt van eenvoudige materialen, die in ieder huis wel te vinden zijn. Leuk voor op een regenachtige middag, maar ook bij mooi weer: in de categorie 'actueel' staan proefjes voor buiten.
Ook leuk:
Met het spel Gravity Maze gaat je kind al spelend en ontdekkend aan de slag met zwaartekracht. Het doel is om een knikkerlabyrint te maken dat een knikker, via de wetten van de zwaartekracht, naar een opgegeven einddoel brengt. Heerlijk puzzelen en logisch nadenken!
Gravity Maze is te koop in onze webshop.
Wist je dat de webshop een speciale rubriek heeft voor wetenschappers in de dop? Daarin staan vind je een uitgebreide selectie producten voor kinderen die het leuk vinden om spelenderwijs dingen te ontdekken en uitproberen. Met de mogelijkheid om te filteren om leeftijd. Zo vind je altijd spullen die precies passen bij jouw kind. Klik hier en neem een kijkje in dit deel van de webshop .
Tip 2: Schat zoeken - geocachen
Steeds meer mensen ontdekken de lol van geocachen, dat ook een ontzettend leuke activiteit is om met kinderen te doen. Geochachen is een avontuurlijk spel waarbij je op zoek gaat naar verborgen schatten, 'geocaches' genoemd.Zo'n schat bestaat meestal uit een doos met daarin een logboek en wat spulletjes die je mag ruilen. Met behulp van gps-coördinaten kun je de cache vinden. Had je daar vroeger een apart (en duur) gps-apparaat voor nodig, tegenwoordig heb je genoeg aan je smartphone, voorzien van (gratis) geocache-app.
Er zijn veel verschillende soorten geocaches, van vrij simpele schatten die je snel kunt vinden, tot schatten waar je een hele puzzeltocht voor af moet leggen. Sommige liggen verstopt in woonwijken, andere in prachtige stukjes natuur. Er is er altijd wel één in de buurt. Voor meer info, zie: Geocaching.nl
Tip 3: Zelf een ringtone componeren
Ook zonder kennis van muziek of mixprogramma's is het heel gemakkelijk om zelf een ringtone te componeren voor de mobiele telefoon. Op internet zijn allerlei (gratis) programma's te vinden waarmee je zoon of dochter zó aan de slag kan.Zelfs jonge kinderen kunnen al zelf een ringtone maken; in een gratis app als Ringtone Composer Pro hoef je niet meer te kunnen dan wat tikken met de vinger op instrument-icoontjes en een notenbalk. Dat levert al heel leuke melodietjes op. Wat oudere kinderen kunnen bewust instrumenten naar hun keuze kiezen en op de notenbalk plaatsen. Als de ringtone klaar is, kun je die downloaden op je telefoon.
Kinderen vinden het geweldig als de telefoon van papa of mama (of hun eigen mobieltje) overgaat met hún melodietje. Andere leuke gratis sites/programma's om ringtones te maken zijn: Wolfram en Kakophone, waar je een heuse ringtone-machine aantreft.
Tip 4: Meubels pimpen
Heb jij een stylist(e)-in-de-dop in huis? Ga dan eens een middagje meubels opknappen. Nee, je hoeft niet gelijk je eigen mooie salontafel in de strijd te gooien. Een oud kastje van oma, een oude keukenstoel of een afgedankt tafeltje voldoen prima. Niets in huis? In de kringloopwinkel koop je voor een paar euro mooi 'projectmateriaal'.Wat je verder nodig hebt: restjes oude verf, schuurpapier, kwasten, plaatjes uit tijdschriften, lijm, lapje stof of wat je maar kunt vinden en wilt gebruiken. Het resultaat hoeft echt niet VT Wonen-proof te zijn. Laat je kind zijn of haar fantasie uitleven op het meubelstuk door het te beschilderen of te beplakken met mooie plaatjes (advies: gebruik decoupage lijmlak; het resultaat wordt veel mooier), door de stoelpoten te versieren met stukjes stof, etc., etc. Het levert de meest originele en persoonlijke meubelstukken op.
Goede knutselmaterialen voor dit project koop je in onze webshop.
Tip 5: Speeltuinentocht door de wijk
Vooral bij kleuters een schot in de roos: maak een wandeling of fietstochtje langs speeltuintjes bij jullie in de buurt. De wipkip in de straat is vaak wel bekend, maar de glijbaan drie straten verderop kan als een waar avontuur aanvoelen. Ga een aantal speeltuintjes langs en houd onderweg een picknick met een pakje drinken en een koekje. Succes gegarandeerd.
Nog meer tips!
Last van aanhoudende of terugkerende verveling? Vooruit, nog meer tips:- kamer opruimen (Echt? Ja echt! Muziekje aan, grote vuilniszak voor de troep, emmer met sop erbij. Veel kinderen vinden het - na aanvankelijk gemopper - erg leuk om hun kamer eens grondig onder handen te nemen.)
- speelgoed op Marktplaats zetten (en van de opbrengst iets nieuws kopen)
- koekjes bakken
- cupcakes maken
- een eindje hardlopen
- naar een museum
- thuis een speelfilm opnemen
- vetbollen maken voor de vogels
- vingerbreien of punniken
- kamer omtoveren tot thuisbioscoop, inclusief popcorn
- bowlen met lege colaflessen
- knustelen met papier maché (gelijk een mooie oefening voor het surprises maken; komt je kind de volgende keer misschien wél met een geslaagd knutselproject op school 😉)
Nog meer verveling?
Dan zit er niets anders op dan terug te grijpen op strategie 1 of 2, zoals eerder in dit artikel genoemd:- Meld fijntjes dat verveling héél nuttig is voor kinderen.
- Plak je kind achter het behang.
Fijne vakantie!
0 reacties
Reageer