Aantekeningen maken tijdens de les is superhandig
Jacqueline Wouda | 12 juli 2021Als je dingen opschrijft, onthoud je ze beter. Daarom is het handig om aantekeningen te maken tijdens de les. Bovendien let je dan vanzelf beter op. Probeer jezelf vanaf het begin van de brugklas aan te wennen om aantekeningen te maken. Met de tips in deze blog leer je hoe je dat doet.
Schrijf maar op
Aantekeningen maken tijdens de les
Leg je schrift en pen klaar en luister goed naar de uitleg. Dat lijkt misschien logisch en dat is het natuurlijk ook. Maar als je het niet doet, is de kans groot dat je je laat afleiden door klasgenoten. Of dat je toch even stiekem dat appje checkt op je telefoon. Dan ben je dus te laat om nog iets op te schrijven als de leraar iets belangrijks zegt.Probeer niet alles op de te schrijven wat de docent vertelt. Ten eerste lukt je dat nooit en ten tweede is dat ook nergens voor nodig. Het gaat erom dat je de belangrijkste dingen noteert. Gebruik steekwoorden en korte zinnetjes en probeer tijdens het notities maken structuur aan te brengen.
Voorbeeld
Je geschiedenisleraar zegt dat er verschillende oorzaken waren voor de val het Romeinse Rijk. Dan weet je dat er een opsomming komt met oorzaken. Schrijf als kopje ‘Oorzaken val Romeinse Rijk:’ en gebruik nummertjes of opsommingstekens om de oorzaken die de leraar vervolgens benoemt te noteren. Zegt je leraar erbij hoeveel oorzaken er zijn? Schrijf dat aantal dan in het kopje (‘5 oorzaken val Romeinse Rijk’). Kom je in je aantekeningen niet verder dan vier? Dan weet je dat je iets hebt gemist. Vraag het even na bij de leraar of zoek het op in je boek.Tip: experimenteer met schrijfmaterialen
Heb je moeite om het tempo bij te houden met schrijven? Experimenteer dan eens met schrijfmaterialen. De ene pen rolt soepeler over het papier dan de andere. Gelpennen schrijven bijvoorbeeld lekker snel en zijn er in verschillende kleuren. Ook het papier maakt uit. Hoe gladder het papier, hoe sneller je kunt schrijven. Ideaal voor het maken van aantekeningen is een Correctbook. Dat is een duurzaam notitieboek dat ook nog eens uitwisbaar is.
Hoofdzaken van bijzaken scheiden
Bij het luisteren is het belangrijk dat je hoofdzaken van bijzaken weet te scheiden. Bij begrijpend lezen op de basisschool heb je geleerd op ‘signaalwoorden’ te letten. Dat komt je bij het aantekeningen maken ook van pas. Want tijdens de uitleg gebruiken leraren ook veel signaalwoorden: allereerst, want, concluderend…
Gratis toetsvragen
Hoor je de leraar dingen zeggen als ‘dit moet je echt weten’ of ‘dit is belangrijk voor de toets’? Dan sta je natuurlijk meteen op scherp! Probeer het dan zo nauwkeurig mogelijk op te schrijven en markeer je aantekening met een markeerstift. De kans is groot dat je daarmee een toetsvraag én het juiste het antwoord noteert. Dat zijn dus (bijna) gratis punten!Lees thuis je aantekeningen nog even rustig door en probeer ze beter te maken. Probeer in je boek op te zoeken wat je hebt gemist, vul zinnen die maar half af zijn aan, gebruik kleuren, pijlen en je eigen symbooltjes om verbanden aan te gegeven en te markeren wat het belangrijkste is. Doe dit zo snel mogelijk na de les, want dat zit alles nog vers in je geheugen.
Geef het niet te snel op
Aantekeningen maken tijdens de les is iets wat je moet trainen. In het begin is het best lastig. Trek dan niet de conclusie dat aantekeningen maken niet werkt, of dat je het niet kan. Denk maar gewoon ‘iets is beter dan niets’ en blijf doorgaan met aantekeningen maken. Je zult merken dat je er steeds beter in wordt. Op een gegeven moment ben je er zo aan gewend dat het bijna vanzelf gaat.
Nog meer brugklastips
- Handig! Met het basispakket in onze webshop koop je alle schoolspullen die iedere brugklasser nodig heeft. Zo ben je helemaal startklaar met topkwaliteit spullen voor een superprijs.
- Meer informatie en tips voor de brugklas staan op onze speciale informatiepagina Hallo brugklas!
0 reacties
Reageer